Zestaw do kawy GRAEF PIVALLA SET





Opis
Ekspres do kawy Graef Pivalla ES 702
Technologia espresso stosowana w kolbowych ekspresach do kawy marki Graef, ma swój początek już w 1901 roku. Drobno zmielona kawa (w ilości ok. 6-7 g) jest ekstrahowana w urządzeniu pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 barów) przez 25 do 30 sekund (woda w zależności od ustawień urządzenia, ma temperaturę od 90 do 96°C). W przypadku ekspresów kolbowych, zmieloną kawę wsypuje się ręcznie do wyjmowanego sita i dociska - proces ten nosi nazwę "ubijania". Punktem wyjścia do przygotowania dobrego espresso jest tzw. zasada 4 M:
- Mieszanka (Miscela) - wybór ziaren kawy.
- Młynek - dobry młynek, który zawsze mieli kawę na świeżo, jak np. CM 702, CM 800, CM 802 lub CM 900.
- Ekspres (Macchina) - odpowiednie urządzenie, które generuje optymalne ciśnienie wody.
- Ręka baristy (Mano) - przygotowuje espresso i dostosowuje do siebie pozostałe 3 czynniki.
Zalety i cechy ekspresu do kawy GRAEF PIVALLA:
- Wysokiej jakości obudowa z anodowanego aluminium i stali nierdzewnej, lakierowana na matową czerń,
- Nagrzewnica (termoblok) ze stali nierdzewnej,
- Kolba (portafilter) o średnicy 58 mm, wykonana ze stali nierdzewnej,
- Wyjmowany zbiornik na wodę 2,5 litra, ze wskaźnikiem poziomu wody,
- Whisper Espresso Bar pompa ciśnieniowa max. 16 bar,
- Obrotowa 360° dysza do gorącej wody i spieniania mleka,
- Pojemnik na mleko ze stali nierdzewnej,
- Pokrętło do ręcznego wyboru funkcji (kawa, kakao, itp.),
- Sygnał akustyczny informujący o zakończeniu zadania,
- Krótki czas nagrzewania,
- Pasywna płyta grzejna do filiżanek,
- Jednościenne kosze filtracyjne Ø 70 mm, na 1 i 2 filiżanki,
- Wyjmowana tacka ociekowa,
- Odpinana płyta bazowa,
- Zestaw do czyszczenia.
Młynek do kawy Graef CM 702
Sama dobra kawa ziarnista to nie wszystko. Dużo zależy od podejścia do niej, a przede wszystkim od stopnia grubości zmielenia. W zależności od wyboru, możemy przyrządzić przeróżne odmiany kawy, niemniej by wydobyć z niej idealny aromat, należy zmielić ją na grubość adekwatną do planowanego sposobu parzenia. Nieodzowny do tego na co dzień jest odpowiednio dobrany młynek do kawy.
Zalety i cechy młynka do kawy Graef CM 702:
- kompaktowa budowa Graef CM 702 została wykonana z wytrzymałego tworzywa. Uniwersalny i nowoczesny design młynka CM 702 pozwala mu wspaniale prezentować się tak w domowej kuchni jak i na blacie każdego baristy.
- innowacyjne rozwiązania techniczne to żarna ze stali nierdzewnej, które zapobiegają przegrzaniu kawy podczas mielenia.
- automatyczny tryb pracy w modelu CM 702 oznacza, że młynek włączy się, gdy użytkownik wsunie w uchwyt kolbę bądź dołączy do młynka pojemnik na zmieloną kawę.
- urządzenie Graef CM 702 pozwoli Tobie na precyzyjną regulację grubości mielenia ziaren kawy, na 24 możliwe sposoby.
- zastosowanie młynka stożkowego ze stali nierdzewnej pozwala zachować naturalny aromat świeżo zmielonej kawy.
- w dolnej części komory mielenia młynka CM 702 zamontowane jest aluminiowe koło wirujące z 5 łopatkami, które wspomaga wyrzut zmielonej kawy
- zamknięcie otworu wysypowego zbiornika kawy odbywa się automatycznie. Ta funkcja umożliwia przechowywanie w nim ziaren niezmielonej kawy bez obawy na ich zwietrzenie
- dzięki przełącznikowi ON / OFF użytkownik samodzielnie wybiera tryb pracy młynka CM 702 : automatyczny lub ciągły.